Eerste stap naar Paradiso

Door Eric Groothedde

Donderdag 15 januari 2004 - ROOSENDAAL - De Roosendaalse formatie The Nobodies timmert stevig aan de weg. De band presenteert vandaag een cd in Poppodium Mezz in Breda.

Sebastiaan Lef?vre (zang), Ajdin Jasarevic (gitaar), Ralf Wedage (bas), Bas Vriens (drums) en Koen Fassaert (keyboard) zijn heel blij met hun cd. Ze verwachten dan ook veel van hun introductie aan het grote publiek. "We gaan ervan uit dat het een vette show wordt", vertelt Ralf. "De zaal heeft een goede reputatie qua geluid en we spelen onder andere met de band Lennard uit Oudenbosch. Dat wordt gaaf."

De band heeft inmiddels al wat veranderingen ondergaan. Ajdin, student aan de heao in Breda, legt dat uit. "The Nobodies bestond eerst uit Ralf, Sebastiaan, Koen en nog twee andere jongens. Die verlieten een paar maanden terug de band. Toen heeft Ralf mij benaderd. Ik heb namelijk al wat solo gedaan, en toentertijd heb ik Ralf gevraagd om de baspartij in te spelen. Dat stond hem nog bij, want nu had hij het idee om mij bij de groep te voegen. Dat zag ik wel zitten." Ook Bas is daarna bij de groep gekomen. "Ik kende de jongens van het uitgaan en zo ging het balletje rollen. Ik drumde, zij zochten een drummer", aldus de 17-jarige vwo-scholier van het Gertrudiscollege.

Geen hokjesgedachte
De muziek van het vijftal is erg divers. Ajdin bevestigt dat. "De basis is nu-metal. Daar mixen we allerlei stijlen doorheen, zoals funk en jazz. Daarvoor zorgt Ralf met zijn basgitaar. Koen brengt op het keyboard variatie met symfonische stukken. Zo ontstaan er allemaal verschillende delen in een nummer." Ralf wil echter geen stempel opgedrukt krijgen. "Het is nodig om een omschrijving van je muziek te geven voor mensen die ons niet kennen. Maar we willen niet in een hokje geplaatst worden. We zijn geen Korn of Limp Bizkit. Ondanks het feit dat dit soort groepen over 1 kam geschoren wordt, hebben zij wel een eigen stijl. Dat hebben wij ook." Explosief zijn de nummers overigens wel. Sterker nog, de titel van het album is daaraan gerelateerd. Psychopatic Turns is een regel uit het nummer Feed me. "En bij dat nummer gaat iedereen uit zijn dak", vervolgt Ralf. "Dan is er sprake van een Psychopatic Turn. Een logische keuze om dat feit te gebruiken voor de titel van ons debuutalbum."

Sebastiaan is behalve de zanger ook de tekstschrijver. De onderwerpen waarover Sebastiaan zingt zijn voor een deel autobiografisch, maar volgens Bas ook wat "aangedikt" om een groter publiek aan te spreken. "We hebben opzettelijk gekozen om wel echte zang te gebruiken. Niet alleen maar geschreeuw. Sebastiaan kan het allebei, maar de zang helpt een bepaalde emotie over te brengen."

De muzikale basis van de jongens is in orde. Alleen Ajdin heeft geen muziekles gehad. "Maar dat is juist een aanvulling voor ons", vindt Bas. "Je hebt absoluut een muzikale basis nodig, anders bereik je niets constructiefs. Maar omdat Ajdin op gevoel speelt, kan hij meer improviseren. Dat vergroot volgens ons zeer sterk de diepgang in onze nummers."




De repetities liggen momenteel stil, omdat zij zich volledig richtten op het inspelen van hun cd. Die is opgenomen in de studio PSR, in het stadion van RBC Roosendaal. De productie is gedaan door Koert van den Bosch. "Maar wij bepalen zelf hoe de cd eruit komt te zien", zegt Ajdin. "Koert begeleidt ons in het hele proces." Optreden is er dus ook even niet bij. Dat is wel wat de jongens het allerliefste willen. Ajdin is ambitieus. "Ik wil zoveel mogelijk optreden. We hebben laatst ook een optreden in Essen gedaan. Dat smaakte naar meer."

Droom
Een optreden in de Tilburgse poptempel 013, een droom van Ralf, is al achter de rug. Wat blijft er dan over? "Optreden op een groot podium! En dan bedoel ik geen stadion ofzo, maar bijvoorbeeld Paradiso of de Heineken Music Hall."


Copyright 2004 - Bn De Stem






















Website designed & created by Ajdin Jasarevic.